Сергей В.  Шумило*Московският патриарх Кирил Гундяев продължава да разчита на

...
 Сергей В.  Шумило*Московският патриарх Кирил Гундяев продължава да разчита на
Коментари Харесай

Лъжливи „пророчества“ като оправдание за войната: сектантските мистификации на Московския патриарх Кирил

 Сергей В.  Шумило*

Московският патриарх Кирил Гундяев продължава да разчита на еретически фалшификации и измами в оправданието и поддръжката си за нападателната война на Руската федерация против Украйна. По-специално, на 4 ноември 2022 година, във връзка „ деня на националното единение “ и „ деня на военната популярност на Русия “ (тези празници в Руската федерация от 2004 година заменят комунистическия празник „ Велика октомврийска социалистическа Революция " - бел. авт.), той още веднъж произнесе прочувствена тирада за " възобновление на изгубената вътрешна целокупност на нашето родно място ". В тази тирада, повтаряйки като мантра своите изкуствени идеологически щампи за „ единно историческо пространство на Света Рус “, той цитира за следващ път обичания си девиз: „ Украйна, Русия, Беларус – дружно сме Светата Рус “ (). 
Два дни по-късно, на 6 ноември, той още един път акцентира това в друга своя проповед: „ Имам поради Русия, Украйна и Беларус, които, съгласно видния подвижник на благочестието Лаврентий Черниговски, съставляват Свята Рус “ ( )
Цялата фундаменталистка идеология на „ Руския свят “, създадена от Кирил Гундяев, се основава на този девиз, който стана основа и причина за актуалната нападателна война на Руската федерация против Украйна (може да прочетете повече за това в ). Този девиз е, по този начин да се каже, неговият " знак на вярата ". При това, постоянно жонглирайки с тази фраза, Гундяев непрестанно лъжливо я приписва на украинския светец от първата половина на ХХ век Лаврентий Черниговски (в света Л. Е. Проскура; 1868 – 1950). 

«Херувимовата ерес»

Както декларира патриарх Кирил Гундяев, " ядрото на съветския свят през днешния ден са Русия, Украйна и Беларус, а светият преподобен Лаврентий Черниговски показва тази концепция в известната си фраза: " Русия, Украйна, Беларус - това е точно светата Рус ". Точно това схващане за съветския свят е заложено в ".
В реалност обаче, зад тези думи на Московския патриарх се крие една банална неистина и имитация, защото свети Лаврентий Черниговски в никакъв случай не е казвал тези думи. Това е машинация и неистина, тъй като с идеологическа цел в устата на почитания монах изкуствено се влагат думи и хрумвания, които в никакъв случай не са му принадлежали и които той в никакъв случай не е споделял. И то хрумвания, които всъщност са невежествени и даже еретични от позиция на християнското богословие.
Цитираното от Кирил Гундяев апокрифно изявление, което погрешно се приписва на свети Лаврентий, звучи напълно по този начин: " Киевска Рус е била дружно с Велика Рус. Киев без Велика Рус и настрана от Русия е невъобразим по какъвто и да е метод... Както е невероятно да се раздели Пресветата Троица - Отец и Син, и Свети Дух - това е един Бог, също по този начин е невероятно да се разделят Русия, Украйна и Беларус. Те дружно са Светата Рус " (Москва: " Руски нравствен център ", 1994 г.).
Зад тези думи в действителност се крие една неправославна еретична доктрина, съгласно която земните държавни формирания Русия, Украйна и Беларус се приравняват към Единствената и Неделима Света Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. От позиция на православното богословие това не е нищо друго с изключение на осквернение и разкол, посягащи на основния догмат на православното обучение - единството на Божествената Троица, която е Един и Единствен Бог по същина, само че Троичен по Ипостаси, които не се сливат една с друга и в същото време са неразделни в едно Битие. Чрез замяна на понятията и смислите, чрез концепцията за неделимата " троица на Светата Рус ", се основава нова еретична доктрина за уподобяването на Светата Троица на три земни държавни формирания, за изкуствено " сакрализиране " и оправдаване на неделимостта на " съветския свят " като " едно пространство на три приятелски народа на Светата Рус ". Всъщност става дума за изкуствено обожествяване на митичната " свята Рус " и придаване на качеството ѝ на " провидение ", при което трите самостоятелни страни получават някаква незнайна до момента " единна духовна същина ", " троица от ипостаси, само че неразделени в една същина ". В същото време сходно отъждествяване на процедура отхвърля самата доктрина за единството на Божествената Троица, тъй като в случай че трите републики на някогашния Съветски съюз са могли да бъдат разграничени между тях преди три десетилетия, тогава се оказва, че Светата Троица по прилика може да бъде разграничена по сходен метод... От позиция на православното богословие това несъмнено е осквернение и разкол. А Московският патриарх Кирил Гундяев работи като бранител на тази разкол, т.е. като ересиарх.

От сектантските коптори

Но патриарх Кирил Гундяев не е създател на тази нова разкол. Той е единствено неин почитател. Истинският „ баща-основател “ на тази разкол е прословутата сектантска фигура и мним „ схиархиепископ “ Херувим (Дегтяр), който първи стартира тази фалшивка през 1994 година в напълно манипулираната книга за преподобния отец Лаврентий Черниговски, издадена от него в Москва. Принадлежейки към сектантското течение на „ секачевците ” и самоопределяйки се като „ схиархимандрит ”, а по-късно и като „ схиархиепископ ”, той е един от първите, които при започване на 90-те години на ХХ в. стартират да популяризират псевдоправославните еретически култове към „ свети “ Иван Грозни и " свети " Григорий Распутин в средите на РПЦ Министерство на правосъдието. Също по този начин, той взе участие в разпространяването на. Освен това той е нравствен лидер на съветската екстремистко-фундаменталистка черносотено-опричническа организация " Союз на православните хоругвоносци " (СПХ), която избира за собствен девиз израза " Православие или гибел " и се занимава с агитация на концепциите на „ съветския свят “, православния фундаментализъм, расизма, неонацизма и украинофобията.
Херувим Дегтяр неведнъж е бил фигурант в разнообразни кавги, отразявани в медиите. Така, още в Черниговския регионален вестник " Деснянская истина " от 16 юли 1985 година (№ 134 (17167)), в публикацията " Праведник със загребващи ръце ", се споделя за " мошеничества " и психо-сексуални разстройства на лицето и се оповестява, че от 1979 до 1984 година е имал уверение от психиатрична болница, че е психологично болен неработоспособен. Известно е също, че през 1983 година е бил лекуван в Черниговската регионална психиатрична болница в продължение на единадесет месеца. А през 1984г. е изправен пред съда „ за машинация “, само че скоро е освободен заради.
През 2013 г.за кражба в дома на Херувим Дегтяр в Чернигов в размер на 1,5 милиона $.  А през 2019г. нов скандал получава необятна огласка в медиите, когато под въздействието на Херувим в родното му село Мощенка в Черниговска област тялото на неотдавна умрял локален духовник е откраднато от гроба през нощта и откакто бива осквернено,.
От документите в персоналното му дело, съхранявани в архива на Черниговската епархия на УПЦ, знаем, че Херувим (Михаил Максимович Дегтяр) е роден на 2 февруари 1937 година в село Мощенка, Городнянски регион, Черниговска област (макар че, самият той неведнъж си е приписвал 11 години от горната страна, потвърждавайки, че е роден през 1926 г.). Той има единствено 7-класно обучение в селското учебно заведение. През 1958 година е ръкоположен за дякон и до 1960 година работи като духовник в катедралния храм " Преображение Господне " в Чернигов. В същото досие се споделя, че през 1962 година дякон Херувим (Дегтяр) се отдръпва от състава на Черниговската епархия на Руската православна църква-Московска патриаршия и в никакъв случай повече не се причислява към нея. В същото време се отбелязва, че когато свещеник Владимир Сабодан (бъдещият предстоятел на УПЦ-МП) е ръководещ свещеник на Черниговската епархия от 1969 до 1973 година, Херувим не се отзовава на многократните апели на владиката да се яви в митрополията. Представяйки се за " йеромонах ", той не е в положение да покаже документ, потвърждаващ ръкополагането му за духовник, за което е помолен от доста духовници от епархията. Затова в справката на Черниговската епархия на Руската православна черква МПЦ от 28.09.1969 година се отбелязва, че " публично епархийското управление на Чернигов не може да удостовери, че той фактически е йеромонах ". По-късно самият той стартира да споделя, че бил ръкоположен за духовник през 1962 година в Алма-Ата от архиепископа на Алма-Ата и Казахстан Йосиф (Чернов). Но от справката на Астанинския и Казахски митрополит Александър (Могильов) от 20.05.2020 година № 587/438 се знае, че " Дегтяр М.М. в никакъв случай не е принадлежал към клира на епархиите на Казахстанската митрополия и не е удостояван със духовнически ранг ".
Известно е, че от 70-те години на ХХ век натам Херувим Дегтяр е принадлежал към незаконната вътрешноцърковна фракция " секачевци " (по името на създателя на придвижването, някогашния духовник от Черниговска епархия на Руската православна църква-Московска патриаршия о.Генадий Секач), чиито ръководители се престрували на " епископи " и " митрополити ", макар че в действителност не са били такива. Те пътували до разнообразни краища на Съветския съюз с подправени документи за идентичност, с цел да правят незаконно религиозни обреди, като измисляли разнообразни " чудотворни " истории за себе си. Известно е, че йерарсите на това придвижване са служили публично като елементарни свещеници в легалните енории на Руската православна църква-Московска патриаршия, само че измежду своите почитатели са свещенодействали незаконно като " секрети епископи " (о. Е. Жиганов, о. А. Лапин, о. А. Пилецки и др.). Широко публикувана е версията, че тази полукатакомбна фракция е основана със съдействието на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), с цел да се реализира надзор над катакомбните общности в Съюз на съветските социалистически републики и да се лимитират антисъветските настроения измежду вярващите. Именно в границите на тази фракция Херувим Дегтяр е ръкоположен за " свещеник на Чернигов " в края на 70-те години на ХХ в. от нейните ръководители, самозваните " схимитрополити " Генадий Секач и Теодосий Гуменников, които през 60-те години на ХХ в. служат дружно с него като клирици на Черниговската епархия на РПЦ-МП. А при започване на 80-те години на ХХ век те

Историята на един фалшификат

След като през 1993 година УПЦ-МП канонизира почитаният в Черниговска област локален подвижник архим. Лаврентий (Проскура), Херувим Дегтяр, употребявайки уважението на вярващите към светеца, се пробва да си създаде  известност и облик на " дъртак ". За тази цел, лъжливо представяйки се за „ възпитаник на св.Лаврентий ”, той основава лъжовен роман за неговия живот и обучение, който разгласява за първи път под лична редакция през 1994 година в Москва, в издателството „ Руски нравствен център ”. Впоследствие, откакто към този момент е получил авторските права върху текста, през 1996 и през идващите години, той още веднъж разгласява това фалшифицирано произведение в хиляди екземпляри, които съветските църковни издатели и прекупвачи популяризират във всички епархии на Московската патриаршия, в това число в Украйна. За основа на своите трудове той взима сборника „ Надежда “ (№ 14), публикуван през 1988 година в Германия от съветското емигрантско издателство „ Посев “, в който за първи път на бял свят се появява «жизнеописание и поуки на схимандрит Лаврентий Черниговски». През 1991 година този текст е преиздаден без промени в Киево-Печерската лавра от издателство „ Свет Печерски “. И към този момент въз основа на това издание самозваният „ схиархиепископ “ Херувим прави своя лична версия, като я трансформира и добавя със свои истории и измислици. Така в оповестената от него версия за първи път се появява еретичната фраза, разпространявана след това от съветски PR експерти и от настоящия Московски патриарх Кирил Гундяев, че „ както е невероятно да се разделят Пресветата Троица, Отец и Син, и Светият Дух - това е Един Бог, по този начин е е невероятно и да се разделят Русия, Украйна и Беларус. Те дружно са Свята Рус. Нито в нито една от предходните версии на житията и наставленията на преп. Лаврентий Черниговски няма и помен от тези думи.

Изпод перото на Херувим в московското му издание от 1994 г.  се появяват за първи път и други невежествени измами. По-специално, Херувим Дегтяр отново там лъжливо приписва на светеца личните си псевдопророчества, че „ Русия, дружно с всички славянски нации и земи, ще сформира могъщо царство. Ще го пази православният цар - Божий избраник. Всички разколи и ереси ще изчезнат в Русия... Дори самият Антихрист ще се опасява от съветския православен цар. И всички други страни, като се изключи Русия и славянските земи, ще бъдат под властта на Антихриста ”(пак там, стр. 157-158). Всеки семинарист елементарно ще забележи, че такива хрумвания радикално опонират на православната светоотеческа есхатология и принадлежат към ереста на хилиязма. Но от кое място Херувим, който е имал единствено седемгодишно обучение в селско учебно заведение, да знае такива богословски тънкости...? Обаче тази концепция в този момент придобива особена известност измежду съветските постсъветски елити, произлезли от КГБ-ФСБ.
Херувим изкуствено прибавя в изданието от 1994 година и други лично негови недомислици и хрумвания, по-конкретно осъждането на Киевската патриаршия (която не е съществувала по времето, когато е живял отец Лаврентий, а се появява за първи път едвам през 1990 г.), както и осъждането на Киевския митрополит Филарет Денисенко (който се отделя от РПЦ Министерство на правосъдието през 1992 г.) и даже на Руската православна задгранична черква (последната през 1990 година афишира, че не признава йерархията на полукатакомбното течение на „ секачевците “, измежду които тя посочва името на Херувим като неканоничен „ черниговски свещеник “). Така Херувим, фалшифицирайки биографията и поученията на светеца, посредством лъжливи пророчества се опита да си отмъсти по едно и също време на водачите на три юрисдикции (УАПЦ, УПЦ-КП и РПЦЗ), които стартират да работят на пост-съветското пространство през 90-те години, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.
Всички тези добавки, които в никакъв случай не са се срещали в нито едно от предходните издания, са направени след 1992 година Това се удостоверява и от лингвистичната (автороведческа) експертиза на текста от 1994 година, която демонстрира обилни разлики и несъответствия сред стиловете на речта в по-голямата част от текста и новите добавки, появили се в изданието от 1994 година Освен това, допълненията от 1994 година съдържат доста термини и езикови структури, които не са били употребявани през първата половина на ХХ век, а са присъщи за 90-те години.

Когато тази книга се появява за първи път в Чернигов, към момента живите остарели монахини,  ученички и постриженички на преп.Лаврентий, биват извънредно възмутени от всички тези подправяния, изопачавания и измислици на Херувим Дегтяр, който старите енориаши в Чернигов помнят добре като еретик и шарлатанин. Авторът на тази публикация персонално чу от тези остарели лаврентиевски монахини опровергаване на написаното от Херувим. По-специално, Амвросия (Иваненко; 1926-2006), игумения на Черниговския Елецки манастир, която от 1942 година е непрекъснато с преп. Лаврентий като послушница и монахиня, изрично отхвърля достоверността на горните изказвания, като неведнъж ги назовава „ херувимова разкол “. Такава характерност на книгата, оповестена от Херувим,  чуват персонално от нея доста черниговци, които поддържат връзка с игуменията. Според духовната щерка на преп. Лаврентий, той в никакъв случай не е говорел за политика и в никакъв случай не е изразявал и не е споделял нищо, даже надалеч наподобяващо тези възгледи, защото те опонират на вътрешните му убеждения. Той учел, че монасите би трябвало да стоят надалеч от политиката. Нещо повече - всички, които са познавали подвижника, свидетелстват, че той постоянно е говорел на украински език в всекидневието си и е изпитвал огромно почитание към украинската просвета и обичаи.

Управляващият тогава Черниговска и Нижинска епархия митрополит Антоний (Вакарик; 1926-2003), който при започване на 80-те години на ХХ в. забранил на Дегтяр да бъде допускан да служи и да се причастява като еретик и шарлатанин, също не благославял да се популяризира тази книга, формирана от Херувим.

Бил ли е преп. Лаврентий последовател на Московската патриаршия?

Освен всичко друго заслужава да се означи, че в лъжливото житие, основано от Херувим, попада под прикритието на подправено „ знамение “и приписвания на о. Лаврентий (Проскура), апел „ да бъдем правилни на Московската патриаршия и никога да не излизаме в ерес “ (под което в текста се подразбират РПЦЗ и УПЦ КП). Подобни църковно-политически разкази са много известни измежду РПЦ-МП при започване на 90-те години на предишния век, когато доста от нейните енории след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики стартират да минават към РПЦЗ, УАПЦ, УПЦ-КП и УГКЦ, което заплашва да докара до цялостно разпадането на цялата система на Московската патриаршия. Но за следвоенния интервал, когато за пръв път почитателите на отец Лаврентий стартират да записват неговите поуки, сходни акценти са като цяло неуместни, защото в Съюз на съветските социалистически републики репресивните органи на Държавна сигурност откриват цялостния монопол на РПЦ Министерство на правосъдието върху религиозния живот в страната, а всички различни юрисдикции са неразрешени и физически унищожени.
Освен това, в Държавния списък на Черниговска област, в материалите на двутомното следствено дело на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) за 1936-1937 година, са непокътнати протоколи за разпити на Лаврентий (Проскура) от 19 септември 1936 година и доноси и свидетелства против него от няколко " сергиански " свещеници на РПЦ Министерство на правосъдието. От тях научаваме, че светецът в действителност не признава властта на Московския синод, управителен от митрополит Сергей Старогородски (бъдещият московски патриарх) и е един от водачите на църковното придвижване " Истинска православна черква " (ИПЦ) в Черниговска област, което е в съпротива на Московската патриаршия.
В документите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) категорично се показва, че о. Лаврентий (Проскура) е „ дирек на Идеологически подривни центрове “ в Чернигов, не признава московския митрополит Сергий (Страгородски) и даже в случай че в някои от храмовете чува, че се поменава името на този йерарх, той демонстративно „ запушва ушите си “ с ръце пред всички, с което показва обществено отношението си към просъветското московско църковно управление на РПЦ Министерство на правосъдието.
През годините на немската окупация той принадлежи към самостоятелната Украинска черква, която също не поменава Московския патриарх Сергий (Страгородски), а нейните епископи са подложени на „ забраняване за свещенослужение “ от Московския синод. След идването на руските войски архимандрит Лаврентий, макар че е заставен да се причисли към РПЦ Министерство на правосъдието, остава в съпротива на изпратения от Москва свещеник Борис (Вик), за което неведнъж получава обиди, порицания и закани за „ възбрана да свещенодейства ”. Известно е, че някои свещеници на РПЦ Министерство на правосъдието в Чернигов през 40-те години афишират Лаврентий за „ автокефалист “, предупреждавайки своите енориаши да не контактуват с него. Нещо повече, до гибелта си той продължава скрито да приема и благославя тези катакомбни същински православни християни (ИПЦ), които не признават Московската патриаршия и не престават да се молят скрито вкъщи си.
Следователно, и от тази страна изказванията и историите, измислени от Херувим през 1994 година, не намират удостоверение.
Така се убеждаваме, че имаме работа с целенасочена и груба имитация и изкривяване както на църковната история, по този начин и на същинския облик на подвижника и изповядваните от него убеждения, осъществена през 1994 година Благодарение на тази провокация на почитания от народа светец са приписани избрани политически лозунги и хрумвания за по-нататъшното им разпространение и разпространяване измежду вярващите от „ негово име “, изкуствено придавайки им престижа на така наречен „ пророчества “, което в последна сметка води до  „ сакрализиране “ на самите тези хрумвания.
Именно тези измислени и подправени от сектантския деятел Херувим Дегтяр през 90-те години „ изявления ” и „ пророчества ”, които преп. Лаврентий Черниговски в никакъв случай не е говорел и не е споделял, биват взети на въоръжение при създаването на новата имперско-фундаменталистка идеология на „ Руския свят “, която през днешния ден интензивно се постанова в РПЦ Министерство на правосъдието от настоящия московски патриарх Кирил Гундяев.

Манипулациите на Московския патриарх Кирил

 В проповедта си от 4 ноември 2022 година, с цел да оправдае войната на Руската федерация против Украйна, Московският патриарх Кирил Гундяев " си спомня за деня на честването на 1020-годишнината от покръстването на Русия, когато в Киев, на Кресчатик, хиляди хора скандират: " Украйна, Русия, Беларус - дружно сме свята Рус! Това беше хор от хиляди хора, обединени от една религия, от едно национално съзнание. Каква мощ демонстрираха тогава нашите хора ".
Какво е било това събитие, по време на което " хиляден хор " в Киев е " провъзгласил " такива лозунги и за което голям брой се твърди, че е било обединено от " единно национално схващане "? Оказва се, че става дума за рокконцерт на Кресчатик на 26 юни 2008 година, по време на който тогавашният Смоленски митрополит Кирил Гундяев изскача на сцената и стартира гръмко да скандира този девиз пред младежите. На улицата интензивно се продава алкохол, а доста от присъстващите на концерта са в нетрезво положение и оставят бутилките си с пиянство безусловно под краката си... В тълпата има много момчета с идентични тениски с съветски знаци, които като по команда от разнообразни места стартират да скандират лозунга за " единната свята Рус ", повтаряйки думите на митрополита. Следвайки ги в хипнотичен възторг, някои други младежи в тълпата също го подхващат. Повечето от присъстващите на концерта са почитатели на рок музиката, принадлежащи към разнообразни неофициални юношески придвижвания (често изцяло нехристиянски), и даже не схващат кой е странният мъж с брада, наподобяващ на Толкиновия приказен " вълшебник Гандалф ", за какво е изскочил на сцената дружно с рок-музикантите и каква е тази приказна " свята Рус ", за която крещи. Но на Кирил Гундяев като че ли това напълно не го интересува. Основното е да се сътвори нужната " картина " за пред телевизионните камери, с цел да се разгласи по-късно, че всички присъстващи там са били обединени от " общо национално схващане " и да се възкликне: " каква мощ е сподели нашият народ тогава ".

По-късно, на конференция в Москва, митрополит Кирил по този начин: " Беше като среща на освободители - измежду украинците цареше такова тържествуване! ". Тогава той споделя също:

След шест месеца, през януари 2009 година, Кирил Гундяев става новият Московски патриарх и трансформира изпробваната от него идеология на " съветския свят " в теория на цялата Руска православна църква-Московска патриаршия. " Само единният съветски свят може да се трансформира в мощен индивид на световната интернационална политика, по-силен от всевъзможни политически съюзи ", декларира Московският патриарх Кирил при откриването на през ноември 2009 г. 
Оттогава операциите с лозунгите за " единна свята Рус ", " единно цивилизационно пространство ", " обединен съветски свят ", " единни духовни връзки " и така нататък получават систематичен темперамент, като се възприемат освен в  РПЦ Министерство на правосъдието, само че и в силовите структури и специфичните служби на Руската федерация.
В тази идеология Московският патриарх непрекъснато се базира на понятията " свята Рус " и " единно историческо пространство на народите на свята Рус " като на някаква историческа действителност, макар че в действителност това е единствено една фолклорна метафора, утопичен мит-мечта, който е изкуствено фиктивен от книжовници от обкръжението на Иван Грозни и след това като апокрифна легенда е пренесен във фолклора на съветското мистично отцепничество. Така че, това е освен необразовано от научна и историческа позиция (тъй като в реалност страна или страна с името " Свята Рус " в никакъв случай не е съществувала), само че и съставлява съзнателна операция и замяна на понятията.

Антиевангелското " богословие на войната "

Продуцирането на такива хрумвания получава нов живот след началото на войната на Русия против Украйна. Обосновавайки експанзията, две седмици след началото й патриарх Кирил декларира: " влязохме в битка, която има не физическо, а метафизическо значение " В проповедта си от 18 октомври 2022 година той акцентира, че тази " метафизична битка " се води от Русия на територията на Украйна, " с цел да може със силата Божия всички тези демонски мисли да бъдат изкоренени от мозъците на хората, които не се стремят към духовното единение на светата Русия, с цел да осъзнаем всички своята отговорност за опазване на духовното единение на съветския свят... Аз самоуверено изказвам измежду тези стени думите " съветски свят ", въпреки да знам, че някои сили в Украйна ги демонизират... Ние използваме това фразеология с цялостна отговорност, вътрешно успокоение и убеденост в правотата на нашата позиция... Ние сме един народ - народът на свята Рус... на едно историческо родно място, наречено Православна Русия. За него през днешния ден се молим и за него през днешния ден се трудим " (.
По-нататък, на 25 октомври 2022 година, по време на откриването на съвещанието на XXIV " Световен съветски национален събор " (ВРНС), Московският патриарх декларира, че в този момент Русия се бори с " световния универсализъм ", без който няма да се появи оня, който " ще претендира за международна власт и с чието име ще бъде обвързван краят на света " (т.е. " Антихристът " ). И по този начин, както акцентира Кирил Гундяев, " нашата битка не е против плът и кръв, а против светоуправниците на тъмнината от този век, поднебесните духове на злобата " (). А в проповедта си от 6 ноември, повтаряйки мема си за " непоклатимата троица на Светата Рус " и пожелавайки " мощ на духа " на " представителите на нашата армия, въоръжените сили и всички въоръжени сили на Руската федерация ", той прибавя, че " Русия през днешния ден е сигурен дирек и одобрение на истината (вж. 1 Тим. 3:15). Тези думи бяха казани във връзка с Църквата, само че нашият правилен народ самичък по себе си е дирек на истината " ().
Вдъхновени от такива " стряскащи " пропагандно-милитаристични проповеди и директиви на патриарха за " метафизичната битка " против " светоуправниците на тъмнината от този век, поднебесните духове на злобата ", за " дяволските планове " на съперниците на единството на " съветския свят " и опълчването на Русия на " антихриста ", авторитетни съветски публични лица също стартират да приказват, че " в хода на специфичната военна интервенция става все по-наложително да се извърши десатанизация на Украйна " ().

По мотив " Деня на националното единение " на 4 ноември 2022 година някогашният президент на Руската федерация и сегашен заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Д. Медведев също разгласява изказване, в което повтаря неотдавнашните изказвания на главата на Московската патриаршия. По-конкретно, той обществено декларира, че " ние се борим за всички наши хора, за нашата земя, за нашата хилядолетна история. Ние се борим против тези, които ни ненавиждат, които не разрешават езика, полезностите и даже вярата ни, които насаждат ненавист към историята на нашата татковина... Изправяйки се против тях, ние придобихме свещена власт... Когато изгнилият международен ред се срути, той ще погребе всичките си надменни жреци под многото тонове парчета... Ние слушаме думите на Създателя в сърцата си и им се подчиняваме. Тези думи ни дават свещена цел. Целта е да спрем висшия държател на пъкъла " ().
Всички тези параноични изказвания и изявления на авторитетни съветски публични лица освен повтарят изказванията и проповедите на Московския патриарх, само че и допълват и не престават неговото псевдосвещено антиевангелско " богословие на войната ". Всъщност Кирил Гундяев е техният подстрекател и дружно с другите военнопрестъпници от Кремъл носи директната отговорност за разгърнатата война и хилядите цивилни жертви. В същото време, както видяхме, основата и основните лозунги на тази фундаменталистка идеология са заимствани не от църковната традиция, а от сектантските коптори на маргиналните течения, т.е. - от откровени самозванци и авантюристи с повредена душeвност и нездрава нематериалност. Един подобен еретик е самозваният " схиархиепископ " Херувим Дегтяр, който при започване на 90-те години на ХХ в. пръв измисля и популяризира еретичните хрумвания, залегнали в основата на актуалната идеология на " съветския свят ". Нещо повече, те са груба и съзнателна имитация, с помощта на която " от името " на един от украинските светци от предишния век (преп. Лаврентий Черниговски) се популяризират чисто политически лозунги, хрумвания и мистификации с антихристиянски и еретичен темперамент, за тяхното " сакрализиране " и по-лесно втълпяване измежду масите, трансформирайки ги в публична теория на РПЦ Министерство на правосъдието. Тези подправени " пророчества " се употребяват за мотивиране и оправдаване както на концепциите за възобновяване на СССР/Руската империя, по този начин и за нахлуването на Руската федерация в Украйна и за геноцида над украинския народ.

Доста симптоматично е, че постсъветските ръководещи елити на Русия (а това са най-вече офицери от бившето Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които са взели участие в антирелигиозните преследвания и репресии в СССР) и забележителна част от съветското общество, от ден на ден потъващо в дрогата на патологичната войнстваща полуда, се подхранват и въодушевяват от тъкмо такива псевдодуховни сурогати, измислени от един вманиачен еретик. В основата на тази идеология стоят маргинално отцепничество и духовно-психически отклонения. Това е явен знак за маргинализацията, деградацията и изпадането в отцепничество както на РПЦ Министерство на правосъдието, по този начин и на част от съветското общество, което е готово да възприема и употребява сходни духовни сурогати.

Довчерашните атеисти и гонители на вярата, пребоядисали се и имитиращи " православни ", под управлението на " чекисти в раса " се пробват да възстановят " Вавилонската кула ". Патологичните неистини са заложени в основата на тяхната идеология за " съветския свят ". Именно за такива хора Христос споделя в Евангелието: " Ваш татко е дяволът и вие желаете да вършите похотите на татко си. Той през цялото време беше човекоубиец и не устоя в истината, тъй като в него няма истина; когато приказва неистина, своето си приказва, тъй като е измамник и татко на лъжата " (Йоан 8:44).
Чрез сакрализирането на имитации и неистини под лъжливия външен тип на " православие ", в Русия се прави тънка вътрешна замяна на по-дълбоко равнище. По създание, това е опит да  поеме върху себе си ролята на така наречен “антихрист “, който съгласно предизвестията на св.Игнатий (Брянчанинов), преп.Серафим Саровски, о.Климент (Леонтиев) и други, може да се появи точно в Русия. Старогръцката дума " анти " (гр. ἀντί) значи освен " срещу ", само че и " вместо ", т.е. да замениш едно с друго, да фалшифицираш, да подмениш. И по този начин, " антихристиянство " е освен това, което е " срещу християнството ", само че и това, което е негова замяна под външното лъжливо прикритие на едно мнимо християнство. Точно на това сме очевидци в този момент в РПЦ Министерство на правосъдието с нейното антиевангелско " богословие на войната ", всеобщата милитаризация на църковното схващане и " сакрализирането " на убийствата и геноцида над украинското цивилно население. 
Героичната опозиция на Украйна против експанзията на «путинската “ Руска федерация  в действителност за целия свободен свят придобива смисъла на изправяне против общата полуда и безумство на " великото сборище " " от рамките на севера " (Езекиил 39).

*Авторът е лекар по история, лекар по теология (ThDr.), шеф на Международния институт за атонско завещание, откривател в Института по история на Украйна към Националната академия на науките на Украйна, доцент в Националната академия за просвета и изкуства.

Превод: Превод: архим. Никанор (Мишков)

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР